about

 

Boundaries are an illusion: there is no line between man and animal, between the natural and the unnatural, the living creature and the object, the individual and the greater whole, transience and eternity, the outside world and the inner wilderness. Areas like these are not fixed, but permeable like skin, which is as beautiful as it is disturbing.

Alle begrenzing is een illusie: de vermeende grens tussen mens en dier, tussen het natuurlijke en het onnatuurlijke, het levende wezen en het ding, het individu en het grotere geheel, vergankelijkheid en eeuwigheid, de buitenwereld en de innerlijke wildernis. Grenzen als deze zijn niet vastomlijnd, maar net als huid doorlaatbaar, wat zowel prachtig is als beangstigend.

 

uit het juryrapport van de Hermine van Bers Kunstprijs:

“Elke Lutgerink studeerde cum laude af aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, aan de afdeling Mode, echter, haar werk verhoudt zich tot zowel tot de beeldende kunst als tot mode. Wat dat betreft was dat een natuurlijk vervolg op haar afstudeerwerk dat ook deze combinatie in zich had. Het dieren- en plantenrijk vormt een belangrijk uitgangspunt. De soms duistere maar ook feeërieke werken tonen een vastberaden en eigenzinnige kunstenaar die vakmanschap en vindingrijkheid combineert. In deze tot nadenken stemmende kunstwerken vormt de inwisselbaarheid van ons eigen lichaam en de wereld om ons heen een terugkerend thema.

Elke beweegt zich – zowel in gebruik van materialen als inhoudelijk – steeds op grensvlakken. De intensiteit van het maakproces en de ongelooflijke detaillering en precisie van de uitvoering resulteert in werken die in hun wisselwerking tussen mode en beeldende kunst een volstrekt eigen wereld weten op te roepen. Zij neemt stelling, haar werk is intrigerend en origineel.”